آموزش فیزیک عمومی1؛ مرکز جرم و تکانه با مهندس زوارقی؛ جلسه 1
- فیزیک
- نرگس دارابی
- 2 دقیقه
سلام دوستان گلم امیدوارم حال دلتون عالی باشه. رسیدیم به فصل 8 از فیزیک 1 عمومی.
اولا ممنون که تا این جلسه من و همراهی کردید و به من انگیزه کافی دادید تا بتونم این جلسات رو مستمر ادامه بدم. دوم اینکه اگر علاقه دارید آموزشهای کامل این جلسه رو ببینید، حتما به این لینک از کانال یوتیوب من مراجعه کنید. میدونید که در کنار این آموزشهای تصویری، داشتن جزوه خیلی بهتون کمک میکنه تا بر مطالب تسلط کافی داشته باشید. شما میتونید با مراجعه به این آدرس از فروشگاه وبسایت، جزوه رو هم تهیه کنید.
اگر آماده اید پر انرزی، بریم برای شروع این فصل .
مرکز جرم:
مرکز جرم هر سیستمی نقطه خاصی است. منظور از سیستم، هر مجموعه مشخص از ذراتی است که امکان دارد یا برهم کنش داشته باشند یا نداشته باشند یا به هم متصل باشند یا به هم متصل نباشند. با آنکه ذرات یک سیستم می توانند حرکت های پیچیده ای داشته باشند، اما در هر سیستم نقطه خاصی وجود دارد که به آن مرکز جرم گوییم.
اجازه بدید یک تعریف دیگه هم من داشته باشم:
در تعریف دیگر مرکزجرم، نقطه ای است که در موقع حرکت کردن، گویی تمام جرم جسم در آن متمرکز شده و تمام نیروهای خارجی به آن نقطه اثر می کنند
دو ذره به جرمهای m1 , m2 روبرو را در نظر میگیریم که فاصله آنها از مبدا به ترتیب x1 , x2 میباشد. نقطه com را به عنوان مرکز جرم در نظر میگیریم. موقعیت مکانی مرکز جرم این سیستم دو ذره ای بنا به تعریف برابر است.
که اگر در سه بعد بررسی کنیم، داریم:
برای توزیع در فضا داریم: (برای اجسام توپر)
خب بریم یک مثال هم برای این مبحث توضیح بدیم که
مثال: سیستمی سه ذره ای به جرم های m3 = 8 kg ,m2 = 4 kg, m1 = 3 kg را در شکل زیر نشان داده ایم. مقیاس روی محورها بصورت xs = 2 m و ys = 2m مختصه های (الف)
x و (ب) y مرکز جسم را پیدا کنید (ج) اگر جرم m3 به تدریج افزایش یابد، آیا مرکز جرم سیستم به این ذره نزدیک می شود، از آن دور می شود یا ساکن می ماند؟
خب دوستان عزیزم جلسه اول همینجا به پایان رسید. امیدوارم مطالب این فصل براتون کامل جا افتاده باشه که توی جلسات بعدی با خیال راحت بریم سراغ ادامه مباحث این فصل.
موفق باشید