آموزش جامع الکترونیک؛ دیود پیوندی با مهندس زوارقی؛ جلسه 1
- مهندسی برق
- نرگس دارابی
- 3 دقیقه
سلام و عرض ادب خدمت دوستان عزیزم حالتون چطوره؟ به همین سرعت رسیدیم به فصل دوم الکترونیک و دیود پیوندی. بریم برای شروع این جلسه و ببینیم این فصل رو چطوری می تونیم پیش ببریم. با من همراه باشید.
هر عنصر الکترونیکی با مشخصه ی v – i خود معرفی می شود. در اینجا به معرفی مشخصه ی v – i دیود می پردازیم. شکل های دیود به صورت زیر است.
ابتدا دیود را به صورت مستقیم بایاس می کنیم به صورت زیر همانطور که قبلا گفتیم در بایاس مستقیم با افزایش ولتاژ بایاس VB جریان دیود افزایش پیدا می کند و در این حالت جریان دیود قابل ملاحظه است. مقاومت R به منظور کنترل و محدود کردن جریان به مدار اضافه شده است. با افزایش VB ولتاژ مشاهده می کنیم که جریان iD نیز افزایش می یابد.
نمودار vD – iD به صورت رو به رو می باشد (در بایاس مستقیم).
Vϒ ولتاژ آستانه ی هدایت نام دارد و مقدار آن بریا دیودهای سیلیکن و ژرمانیم برابر است با:
Vϒ = 0/27: ژرمانیم Vϒ = 0/67: سیلیکن
نمودار پایین نشان می دهد که به ازای ولتاژهای پایینتر از Vϒ جریان دیود تقریبا صفر است ولی وقتی ولتاژ دیود از Vϒ بیشتر شد جریان دیود افزایش داشته و تغییرات آن نمایی است.
به عبارتی تغییر کوچکی در ولتاژ دیود باعث تغییر بسیار زیادی در جریان آن میشود.
حالا دیود را به صورت معکوس بایاس می کنیم مطابق شکل روبرو:
در فصل قبل نشان دادیم که در بایاس معکوس جریان دیود بسیار پایین می باشد. اگر مدار بالا را در آزمایشگاه ببندیم و جریان دیود را اندازه گیری کنیم مشاهده می کنیم که با افزایش ولتاژ VB جریان دیود تغییری نمی کند و جریان آن بسیار ناچیز است به این جریان، جریان اشباع معکوس دیود گفته می شود و با IS نشان داده می شود. چون جریان مدار بسیار پایین است، عملا ولتاژ چندانی دو سر مقاومت R قرار نمی گیرد و تقریبا همه ی ولتاژ VB دو سر دیود قرار می گیرد. نمودار vD – iD برای دیود در بایاس معکوس مطابق شکل بالا می باشد.
بنابراین به طور کلی مشخصه ی vD – iD دیود به صورت زیر می باشد:
مقدار IS برای دیود از جنس سیلیکن در حد nA و برای دیود از جنس ژرمانیم در حد μA است.
رابطه ی جریان و ولتاژ به صورت زیر است:
IS : جریان اشباع معکوس دیود η : برای مدار مجتمع1 = η و مدار مجزا 2 = η
: که مقدار آن 026/ 0 یا 26 میلی ولت در نظر می گیرند.
در بایاس مستقیم بوده بنابراین می توان رابطه ی vD – iD را به صورت
نوشت.
خب این هم از اولین جلسه فصل دوم الکترونیک. برای این فصل هم مثل فصول قبلی جزوه کامل و تایپ شده را در اختیارتان قرار دادیم که می توانید از این لینک توی فروشگاه وبسایت مون تهیه کنید.برای اثردهی بهتر و اینکه نتیجه عالی بگیرید توصیه می کنم ویدئوی آموزش رو هم حتما از وبسایت ما در این آدرس تهیه کنید. اگر هم به یوتیوب دسترسی دارید که می توانید به راحتی از کانال ما این محتوا را مشاهده کنید. این هم آدرس .
خب دوستان عزیزم حرفی نموند برای گفتن جز اینکه منتظر شنیدن نظرات پر مهر شما عزیزان هستیم.
تا جلسه ی بعدی
موفق باشید